Odličan nastup bh. dizača tegova na Svjetskom juniorskom prvenstvu

nejlajs2

Na ovogodišnjem juniorskom svjetskom prvenstvu u olimpijskom dizanju tegova, Bosna i Hercegovina je imala dva predstavnika,  Nejla Kalača i Faris Durak, koji su vođeni svojim trenerima Harisom Durakom i selektorom Namikom Omerovićem.
Mlada petnaestogodišnja Nejla Kalača, je napravila plasman na deveto mjeto u svijetu, što je dosad najbolji rezultat bosanskohercegovačkog  dizanja tegova.
Nejla, koja se kvalitetom izborila da nastupa u A grupi je pobijedila desetoplasiranu Amer Hanaan iz Saudijske Arabije ostavivši je 1 kg u trzaju, čak pet kilograma u izbačaju i 6 kilograma u biatlonu.

Pod palicom iskusnog selektora i njenog trenera Namika Omerovića, Nejla je osvojila sjajno deveto mjesto na svijetu, te je oborila državne seniorske rekorde. Nejla je dva puta obarala rekord u trzaju, tri puta u izbačaju tri puta u biatlonu, odnosno osam seniorskih rekorda danas, a ukupno, u svim starosnim grupama je Nejla danas oborila 32 rekorda. Novi seniorski rekordi u kategoriji do 49 kg su 41 kg trzaj, 53 kg izbačaj i 94 kg biatlon.

Faris Durak je osvojio trinaesto mjesto na svijetu u kategoriji do 67 kg.  Ovim rezultatom je oborio i niz rekorda BiH, seniorske rekorde u trzaju je obarao dva puta, u biatlonu tri puta, a u izbačaju jednom, te je postavio nove rekorde u kategoriji 67 kg na 90 kg trzaja, 112 kg izbačaja i 202 kg biatlona.

Ukupno oboreno šest seniorskih rekorda.  Uz to je Faris oborio i po šest juniorskih, U23 i studentskih rekorda, ukupno 24 rekorda.

Sportski savez Kantona Sarajevo, čestita Nejli i Farisu kao i njihovim trenerima Namiku Omeroviću i Harisu Duraku, na osvojenim plasmanima i oborenim državnim rekordima.

Podijeli sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Printaj
Share on skype
Skype

Zadnje objave

Sportski savez Kantona Sarajevo na novoj adresi

Sportski savez Kantona Sarajevo obavještava sportsku javnost i učesnike sportskog sistema Kantona Sarajevo da su nove prostorije saveza u Privrednom gradu Skenderija, adresa Terezija bb.

Radno vrijeme saveza je radnim danom od 8 do 16 sati.

 

Vivicitta 2022 održana u Sarajevu, trčalo nekoliko stotina učesnika

Utrka Vivicitta, koja koristi trčanje kao alat za promociju humanih prava i vrijednosti, održana je jutros u Sarajevu nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom.

Manifestaciju je organizovao Sportski savez Kantona Sarajevo uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS, a generalni organizator je UISP (Unione Italiana Sport per tutti) iz Italije. Utrku je zvanično otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić koji je učesnicima poželio puno sreće uz poruke mira, kako i glasi ovogodišnji slogan utrke.

Najbolji rezultat u zvaničnoj utrci ostvario je Samir Halilović, drugo mjesto zauzeo je Alen Memić, dok je trećeplasirani bio Jasmin Pajević. Kod žena najbrža je bila Alma Hrnjić, drugoplasirana je bila Amela Trožić, a treće mjesto je zauzela Irma Kristić.

Trkači su bili podijeljeni u šest kategorija, a osim navedenih takmičara, trčali su učenici osnovnih i srednjih škola, fakulteta, rekreativci i veterani.

U kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta kod dječaka osvojili su Hanan Katana, Dogoja Ahmed i Sergej Vražalica. Najbrža djevojčica bila je Nadža Bejdić, drugoplasirana je bila Laura Kujačić, a treće mjesto osvojila je Ema Hodžić.

Adnan Efendić osvojio je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola, Dino Halilović bio je drugi, dok je trećeplasirani bio Harun Delalić. Kod djevojaka u kategoriji srednjih škola Meldina Osmanović je zauzela prvo mjesto, dok su Nejra Sipović i Hana Hajdarpašić osvojile drugo i treće mjesto.

Studenti fakulteta sporta i tjelesnog odgoja osvojili su prva tri mjesta u kategoriji muškaraca, a to su Adi Čizmo, Ismar Merdžić i Nedim Lepenica. Kod djevojaka najbrža je bila Emina Begić sa Elektrotehničkog fakulteta.

Kod veterana najbolji rezultat ostvario je Esad Lizde, drugi je bio Haso Hubijar, dok je Kukuruzović Hazim zauzeo treće mjesto. Najbrža veteranka bila je Bojana Đurđević.

Na utrci je učestvovalo nekoliko stotina takmičara, a nagrade najboljima dijelili su ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, predsjednik Sportskog saveza Kantona Sarajevo, Samir Šarić, i predstavnici sponzora.