Odličan nastup bh. dizača tegova na Svjetskom juniorskom prvenstvu

nejlajs2

Na ovogodišnjem juniorskom svjetskom prvenstvu u olimpijskom dizanju tegova, Bosna i Hercegovina je imala dva predstavnika,  Nejla Kalača i Faris Durak, koji su vođeni svojim trenerima Harisom Durakom i selektorom Namikom Omerovićem.
Mlada petnaestogodišnja Nejla Kalača, je napravila plasman na deveto mjeto u svijetu, što je dosad najbolji rezultat bosanskohercegovačkog  dizanja tegova.
Nejla, koja se kvalitetom izborila da nastupa u A grupi je pobijedila desetoplasiranu Amer Hanaan iz Saudijske Arabije ostavivši je 1 kg u trzaju, čak pet kilograma u izbačaju i 6 kilograma u biatlonu.

Pod palicom iskusnog selektora i njenog trenera Namika Omerovića, Nejla je osvojila sjajno deveto mjesto na svijetu, te je oborila državne seniorske rekorde. Nejla je dva puta obarala rekord u trzaju, tri puta u izbačaju tri puta u biatlonu, odnosno osam seniorskih rekorda danas, a ukupno, u svim starosnim grupama je Nejla danas oborila 32 rekorda. Novi seniorski rekordi u kategoriji do 49 kg su 41 kg trzaj, 53 kg izbačaj i 94 kg biatlon.

Faris Durak je osvojio trinaesto mjesto na svijetu u kategoriji do 67 kg.  Ovim rezultatom je oborio i niz rekorda BiH, seniorske rekorde u trzaju je obarao dva puta, u biatlonu tri puta, a u izbačaju jednom, te je postavio nove rekorde u kategoriji 67 kg na 90 kg trzaja, 112 kg izbačaja i 202 kg biatlona.

Ukupno oboreno šest seniorskih rekorda.  Uz to je Faris oborio i po šest juniorskih, U23 i studentskih rekorda, ukupno 24 rekorda.

Sportski savez Kantona Sarajevo, čestita Nejli i Farisu kao i njihovim trenerima Namiku Omeroviću i Harisu Duraku, na osvojenim plasmanima i oborenim državnim rekordima.

Podijeli sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Printaj
Share on skype
Skype

Zadnje objave

Obavijest: Nova cijena matične evidencije

Na sjednici Upravnog odbora Sportskog saveza KS održanoj u prostorijama Sportskog saveza KS 17.01.2023 godine, donesena je Odluka o visini novčane naknade za izdavanje potvrde o vođenju Matične evidencije u sportu u KS. Nova cijena iznosi 30,00 KM i primjenjuje se danom donošenja Odluke UO SSKS.

Obavijest za korisnike sredstava MKS KS za 2022. godinu

Obavještavaju se korisnici koji su sredstva dobili po Javnom pozivu za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2022. godinu da su dužni podnijeti izvještaj o utrošku  budžetskih sredstava mjesec dana od dana realizacije projekta a najkasnije do 31.12.2022. godine.

Izvještaj se dostavlja na IZVJEŠTAJNOM OBRASCU kojeg možete naći na linku:

https://mks.ks.gov.ba/sites/mks.ks.gov.ba/files/obavijest_za_korisnike_sredstava_mks_ks_za_2022._godinu.pdf