Sjajna bh. plivačica Iman Avdić sumirala 2021. godinu: Definitivno ću opravdati vašu podršku

Iman Avdić i Ministar Avdić

Na Olimpijskom bazenu u Sarajevu održana je konferencija za medije na kojoj su 2021. godinu sumirali bh. plivačica Iman Avdić i njen trener, ujedno i otac Evelin, a oni su zajedno poslali poruku da je prethodna godina bila “godina plivanja” u našoj državi.

Na ovom prvenstvu Iman je osvojila: 34. mjesto u disciplini 400 slobodno; 27. mjesto u 400 metara mješovito 27; 29. mjesto u 200 metara mješovito. Sa 14 godina bila je najmlađa učesnica sa ispunjene 4 A norme za Svjetsko prvenstvo.

Prvi se medijima obratio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić koji je, kao čovjek iz vlasti, zaista jedan od najzaslužnijih za promociju vodenih sportova generalno, ali i za pomoć koju su naši plivači u prethodnoj godini dobili.

“Godina je na izmaku, a kao što znate, Ministarstvo kulture i sporta KS uradilo je poprilično dobar posao, prije svega u oblasti sporta s obzirom na to da sada možemo konkretizovati te teme. Ja sam u na Olimpijskom bazenu Otoka bio, otvorio sam neka takmičenja, a sada koristim ovu mogućnost da se zahvalim treneru Elevinu Avdiću i Iman, kojima od srca čestitam na postignutim rezultatima. Jasno, uzimamo u obzir to da je ova godina, kao i prethodna, bila izuzetno teška zbog pandemije koronavirusa”, rekao je Samir Avdić i nastavio:

“Kada jedna 14-godišnjakinja ispliva četiri A norme, mislim da to govori kako ima izuzetno svijetlu budućnost. Podrška institucija u vrhunskom sportu je jako važna i siguran sam da ćemo i u budućnosti podržavati naše sportiste. Učinit ćemo sve da vodene sportove i trenažno-takmičarski proces ispoštujemo i naredne godine.”

Nakon toga riječ je dobila 14-godišnja Iman koja je istakla da je vrlo zadovoljna rezultatima u prošloj godini.

“Želim prvobitno da se zahvalim svima na podršci i da kažem kako ću definitivno opravdati tu podršku te se truditi da kroz rad budem još bolja u budućnosti”, istakla je Iman i dodala:

“Zadovoljna sam rezultatima na Svjetskom prvenstvu u plivanju i to je bilo jedno zaista nevjerovatno iskustvo. Uvijek može bolje, naravno, nisam bila ni dovoljno odmorna jer sam mjesec dana prije takmičenja isplivala norme, ali znam da će u budućnosti rezultati biti još bolji.”

Za kraj, Evelin Avdić je poručio da je bilo izuzetno teško pregurati 2021. godinu, ali da su to na kraju uspjeli i s tim u vezi zahvalio se ministru Samiru Avdiću.

“Prije svega da se zahvalim ministru Samiru Avdiću koji je ne samo ovaj put, već i ranije mnogo puta dolazio na bazen i davao nam podršku svojim prisustvom i načinom na koji su on i njegovo ministarstvo kao institucija pomogli razvoju plivačkog sporta u BiH. Bez njih bi vrlo teško bilo pregurati ovu godinu koja je bila izazovna i jako turbulentna, a ja ću je nazvati godinom plivanja u BiH”, rekao je Elevin i dodao:

“Prvi put smo imali isplivane norme za odlazak na Olimpijske igre, a poslije toga je kao šlag na tortu došla medalja sa Svjetskog prvenstva. Pored toga, uspjeli smo osvojiti i tri medalje na Mediteranskom prvenstvu i tri na Centralnoevropskom juniorskom prvenstvu, zbog čega svakako moramo biti zadovoljni.”

Nakon što završi Državno prvenstvo u plivanju, Iman će baš kao i Lana Pudar otići na zasluženi odmor nakon izuzetno duge, ali vrlo uspješne 2021. godine. U narednoj, nema sumnje, dolaze još bolji rezultati.

Podijeli sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Printaj
Share on skype
Skype

Zadnje objave

Sportski savez Kantona Sarajevo na novoj adresi

Sportski savez Kantona Sarajevo obavještava sportsku javnost i učesnike sportskog sistema Kantona Sarajevo da su nove prostorije saveza u Privrednom gradu Skenderija, adresa Terezija bb.

Radno vrijeme saveza je radnim danom od 8 do 16 sati.

 

Vivicitta 2022 održana u Sarajevu, trčalo nekoliko stotina učesnika

Utrka Vivicitta, koja koristi trčanje kao alat za promociju humanih prava i vrijednosti, održana je jutros u Sarajevu nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom.

Manifestaciju je organizovao Sportski savez Kantona Sarajevo uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS, a generalni organizator je UISP (Unione Italiana Sport per tutti) iz Italije. Utrku je zvanično otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić koji je učesnicima poželio puno sreće uz poruke mira, kako i glasi ovogodišnji slogan utrke.

Najbolji rezultat u zvaničnoj utrci ostvario je Samir Halilović, drugo mjesto zauzeo je Alen Memić, dok je trećeplasirani bio Jasmin Pajević. Kod žena najbrža je bila Alma Hrnjić, drugoplasirana je bila Amela Trožić, a treće mjesto je zauzela Irma Kristić.

Trkači su bili podijeljeni u šest kategorija, a osim navedenih takmičara, trčali su učenici osnovnih i srednjih škola, fakulteta, rekreativci i veterani.

U kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta kod dječaka osvojili su Hanan Katana, Dogoja Ahmed i Sergej Vražalica. Najbrža djevojčica bila je Nadža Bejdić, drugoplasirana je bila Laura Kujačić, a treće mjesto osvojila je Ema Hodžić.

Adnan Efendić osvojio je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola, Dino Halilović bio je drugi, dok je trećeplasirani bio Harun Delalić. Kod djevojaka u kategoriji srednjih škola Meldina Osmanović je zauzela prvo mjesto, dok su Nejra Sipović i Hana Hajdarpašić osvojile drugo i treće mjesto.

Studenti fakulteta sporta i tjelesnog odgoja osvojili su prva tri mjesta u kategoriji muškaraca, a to su Adi Čizmo, Ismar Merdžić i Nedim Lepenica. Kod djevojaka najbrža je bila Emina Begić sa Elektrotehničkog fakulteta.

Kod veterana najbolji rezultat ostvario je Esad Lizde, drugi je bio Haso Hubijar, dok je Kukuruzović Hazim zauzeo treće mjesto. Najbrža veteranka bila je Bojana Đurđević.

Na utrci je učestvovalo nekoliko stotina takmičara, a nagrade najboljima dijelili su ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, predsjednik Sportskog saveza Kantona Sarajevo, Samir Šarić, i predstavnici sponzora.